Find here the latest news to tasting sessions, entrepreneurs and local producers
Corporate News
Keimresistente Crevetten
Die Sendung Kassensturz behandelte in der Ausgabe vom 12. Februar 2019 mit resistenten Keimen belastete Crevetten.
Von den 17 rohen Crevetten-Produkten, die ein Labor im Auftrag von Kassensturz getestet wurden, waren sieben Proben Antibiotika gegenüber resistent. Einige dieser positiv getesteten Proben sind ASC-zertifiziert, sind also Produkte, bei denen der Einsatz von Antibiotika ist verboten. Das ist erstaunlich, da eine Resistenz normalerweise nur mit einem hohen Antibiotika-Einsatz in Verbindung gebracht wird.
Trotz dieses Umstandes ist dies kein Widerspruch, da auch in der Natur resistente Keime vorhanden sind. Der richtige Umgang mit rohen Crevetten ist also essentiell und es bedarf nur einiger weniger Massnahmen, um Crevetten gefahrlos zu geniessen.
Merkblatt «Sicher geniessen»
Sicher geniessen - PDF
Bericht «Crevetten mit resistenten Keimen belastet» SRF
Crevetten mit resistenten Keimen - SRF Video
Podcast «Crevetten im Labortest: Warnung vor gefährlichen Bakterien»
Crevetten im Labortest - Podcast
Eden Shrimps get's the Bio Suisse Certification
The Silvofishery® Aquaculture System from Eden Shrimps now Bio Suisse certified.
This follows the basic principles of responsible food production in harmony with man and nature.
Seafood products from Bio Suisse organic aquaculture
Natural Eden Shrimps® shrimps without any additives.
Download:
Impressionen vom Fischkochkurs Bernhard Zahner
Das sind eindrückliche Bilder von unserem Fischkochkurs letzten Samstag. Wir freuen uns bereits auf die nächsten Kurse...
Mehr Infos auf Facebook:
Tasting at Globus Zurich, Berne and Lausanne
Scenic views from the tasting events at the Globus Delicatessa
Sebastián González at the Delicatessa Stores of Globus
In customer conversation with and sales staff of Globus.
Newsletter MSC Red Yellow Fin Tuna
Die Firma MARINEX SA, freut sich den ersten Red Yellow Fin Tuna aus MSC-zertifizierter Produktion neu im Animare Sortiment vorzustellen. Dieser Tuna wird in Sashimi-Qualität produziert - ein Premium-Produkt! Die schöne rote Farbe wird Sie begeistern! Erhältlich als Loins, Steak oder Saku. Überzeugen Sie sich selbst, Sie werden diesem Tuna nicht widerstehen können.
El Pescador - the Fish Market
El Pescador – the unique fish shop between Zug and Zurich
On Wednesday, 15 of march 2017, the opening of El Pescador took place.
Numerous interested individuals found their way to Sihlbrugg and got to know a new interesting side of the fishing industry.
Antonio Colaianni and his team from "Gustav Zürich" provided the guests with delicious snacks out of which several products are also available directly from El Pescador.
Other important people that were present are the legendary fishermen from New Zealand that spend each day out on sea. Thanks to their work, El Pescador is able to offer high-quality fish.
Fish Shop
Customers have the possibility to purchase their fish directly from the shop. Our experts will advise you and give you all the information to the products in question.
Bistro
Watch the chefs cooking and preparing our diverse lunch menus and «Take Away» dishes live at our «Open Kitchen». Enjoy your lunch break with our healthy meals.
Take Away
For a short break from the busy world of work we recommend our speciality «Original Fish & Chips», prepared in the exact same manner as in "Good Ol' England".
Cookery Studio
With us, you will learn how to do magic. Precisely, how to cook just like any chef. Spend a fun-filled evening in the «Cocina del Mar» with is classy atmosphere.
Event Location
Kochen Sie gemeinsam mit Ihren Freunden, feiern Sie Ihren Geburtstag und lassen sich bekochen, oder planen Sie Ihren Geschäfts-Event, dann kommen Sie doch zu uns. All Ihre Ideen und Bedürfnisse werden wir für Sie ermöglichen.
Online Shop
Hier können Sie online, unsere gesamte Produktpalette wie auch frischen, eisgekühlten Fisch oder Variationen von Meeresfrüchten, direkt nach Hause
ausgeliefert bestellen. www.el-pescador.ch
Activity report 2016
The activity report 2016 of the Research Institute of Organic Agriculture FiBL is now available. You will find information on the activities of the three FiBL in Switzerland, Germany and Austria.
Der Nektar der Götter für uns Menschen
Bioladen in Grenznähe - Persönlicher Bezug zu Kundschaft, Produzentinnen und Produzenten als wichtigste Grundlage für den Erfolg. Kompetenz und Einzigartigkeit zeigen Wirkung.
«Getreide, aufgeschlossenes Getreide um genauer zu sein» so antwortet Raphael Spichtig auf die Frage nach seinen Lieblingsprodukten. Das mit Hilfe von Wasserdampf und Wärme aufgeschlossene Getreide bekomme einen Keimimpuls, der dann durch die schonende Darrung im Korn konserviert wird. Diese Produkte können schnell zubereitet werden und schmecken und sättigen vorzüglich. Getreide in allen Formen hat es dem Geschäftsführer vom Bioladen «Zum Nektar» in Rheinfelden sowieso angetan. Für das Brot, das täglich hohen Absatz findet, holt er das Korn in den Jurahöhen in 25 Kilo Säcke selber ab und bringt es gemahlen zum Vertragsbäcker, der gleich um die Ecke ist. Dieser bäckt das Zum Nektar-Brot nach Spichtigs Mischungen und Rezepten. «In der Nacht wird im Laden auf der grossen Mühle gemahlen», erzählt er.
Einzigartige Geschichten
Es sind die Geschichten, über Produkte, über die Menschen dahinter, über Projekte und Gegenden, die sein Angebot einzigartig machen. Das Sortiment vereinigt vor allem einheimische, immer spezielle, regionale und selbstverständlich faire und ökologische Lebensmittel, Naturkosmetika und weitere Artikel des täglichen Bedarfs. Viele Produkte haben durch den direkten Bezug zu den Produzentinnen und Produzenten auch «ein persönliches Gesicht». So wie die Milchprodukte von Martin Hümbelin vom Gitziberghof in Rohr bei Olten oder die Quitten-Chili-Sauce der Staudengärtnerei Eulenhof in Möhlin. Vieles im Sortiment wird selbst gemacht, geformt, gebacken und teilweise mit den Herstellern bis zum Endprodukt begleitet. So ist Mitarbeiterin Sibylle Probst beim Besuch von bionetz.ch daran, Gemüsetaschen herzustellen. Auch Zöpfe, Sauerkraut und feine Kuchen sind aus ladeneigener Produktion. Und dem Wochenmarkt von Rheinfelden haucht Raphael Spichtig gerade neues Leben ein - eines von vielen Projekten.
Gemeinsam handeln
Mit dieser Einzigartigkeit, der grösstmöglichen Qualität und Kompetenz, z.B. durch das Angebot der Ernährungsberatung, die von jungen Müttern stark in Anspruch genommen wird, setzt sich Spichtig gegen die grenznahe Konkurrenz ein wichtiges Zeichen. «Das ist eine der grössten Herausforderung für mich, denn der nächste Bioladen ist 400 Meter zu Fuss entfernt auf der deutschen Seite und bietet Bio-Produkte bis 70% günstiger an», gibt er zu bedenken. In der Biobrache sieht er die gleichen Themen wie vor 40 Jahren: klare Antworten geben, informieren, sich politisch, ökologisch und sozial engagieren. Darum wird der Laden auch jeden Mittwochmittag zum Bistro, wo einfache Mahlzeiten serviert werden. Damit wird er zu einem Begegnungsort, wo soziale Kontakte geknüpft und ausgebaut werden können. Das kann E-Commerce nicht bieten.
Kurzportrait
Der Bioladen «Zum Nektar» befindet sich am Obertorplatz 7 in Rheinfelden. Raphael Spichtig, führt das Geschäft seit fünfeinhalb Jahren. Er wird durch zwei Mitarbeiterinnen unterstützt, so kommen total 200 Stellenprozente zusammen. Der Laden ist 1982 entstanden und war Pionier im Verkauf von Demeter-Lebensmitteln, die auch heute immer noch den Kern vom Sortiment ausmachen. Für Raphael Spichtig ist bionetz.ch eine wichtige Austausch- und Informationsplattform und stärkt den Bewegungscharakter der Bioszene.
©bionetz.ch
First weekend of the advent season in Zurich Bellevue!
Eden Shrimps Promotion in Globus Bellevue in ***delicatessa
With help of the delicious Eden Shrimps from close-to-nature aquacultures, the opening to the unhurried advent time was a full success.
In my function as ambassador I welcomed numerous customers, regular and prospect, as well as visitors from everywhere in Switzerland and the world with a few goodies.
Assisted by the friendly team from the fish section, with my friends Slavica Licina, Patrick Huschke, Joel Uebersax, Remo Buff and Adrian Hohler!
Reunion after more than 25 years! Daniel Borter, manager in Globus Bellevue, and Arne van Grondel, ambassador for organic fish & seafood, are delighted about the successful promotion of Eden Shrimps!
Following the saying that you always meet twice in life:
two old friends that got to know each other during their time, steeped in history, in Interlaken. A <<Belle Epoque>> almost, with its legendary Summer ball and the Victoria Jungrau Grand Hotel & Spa that cartered the delicious food. Still today, this Summer ball is one of the main events of the year in the Bernese Oberland.
Long live the hospitality!
With all the best wishes,
Arne van Grondel
yardo.bio - Your Swiss Online Shop
yardo.bio - Your Swiss Online Shop for organic products, nature cosmetics and ecological household products
Yardo.bio is your online shop for all kinds of organic products that you need in daily life. Your purchase will be delivered directly to your home or to one of our bio-pick-up-shops.
Yardio.bio was founded by Bio Partner Schweiz AG. This company was established in 1962 and has become the leading wholesaler for organic products in Switzerland.
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Get the latest offers and product information from the yardo.bio newsletter
More information under: www.yardobio.ch
Carlo Ruess` magnificient <<Cocktail Creations>> with our popular Eden Shrimps, from close-to-nature-aquacultures, are simply delicious!
Jürg Inniger, ***delicatessa Globus Glatt, and Arne van Grondel are happy about the successful promotion!
FREE FROM - Purity of products
Healthy products are only considered healthy if they have a positive impact on you and your body – and don’t mess with your stomach. “Free From” is a new trend that is doing just that and includes products from ASC, MSC or organic certified productions.
The Standards of FREE FROM
The “Free From”-standards are far more complex than the usual requirements. It includes products without any artificial additions, treatment or ingredients which results in leaving the products the way they are – fresh from the water.
Purity of products
Only products that have a high purity will be certified. There shouldn’t be compromises made between product quality and composition.
Leaving the product in its natural state
Any seafood products should be left in its natural state, no further manipulations are allowed. Exceptions are fileting, trimming, deboning, peeling or cooking of the product.
No treatment
No product will be treated with any antibiotics, colouring, auxiliary materials or other additives. The use of permitted substances is also kept at a minimum.
Purity of products
Only products that have a high purity will be certified. There shouldn’t be compromises made between product quality and composition.
Traceability
The whole production process is documented on every stage, beginning at the very start with the catch or the hatchery to the finished product.
Find more information
The Mega-Trend at BioFach Nürnberg
For more detailled background information see the study:
"Please without" Free From - perspectives for commerce
Visiting a trout farm in Bachs ZH
In 1993, Heinz Glauser and his family built up the business. These organic fish which can be bought fresh or smoked are popular, not only with private persons.
The Glauser trout farm consists of 16 natural ponds and one larger artificial pond. The fish can be brough freshly from the ponds, in wholefood stores or at the weekly market in Zurich.
Find more information under: www.glauser-forellen.ch
Nursery for sea dwellers
A lot of fish use the safety of the mangrove forests as a nursery for their offspring.
The spawning and first few stages of developpment take place in the shallow water or in the roots of the mangroves.
Adjustements to special conditions
Tous les habitants ont dû s'adapter au conditions de vie. En principe, l'eau salée n'est pas approprié pour des arbres mais des mangroves ont developpé plusieurs intéressantes solutions.
Aussi tôt que l'absorption de l'eau par des racines, les arbres exclurent la plupart des ions de sel qui sont dangereux pour des plantes.
Quelques spécies ont des glandes à sel dans leurs feuilles qui excrète le surplus du sel. Different spécies badinnent avec le sel par garder le dans leurs feuilles jusqu'elles tombent.
Des animaux aquatiques qui normalement vivent dans l'eau douce ont des difficultes de se débarasser du sel.